|
||||||||||
Babka Drożdżowa ParzonaKrótki opis potrawyPychotka. :DPotrzebne składniki mąka pszenna - 50 dag mleko - pół szkl. drożdże - 7 dag żółtka - 10 szt. cukier puder - 15 dag masło - 15 dag rum - 1 mały kieliszek kandyzowane owoce - 20 dag lukier - 2 op. tłuszcz do foremki Etapy przyrządzania1
Przygotuj zaczyn: 25 dag mąki pszennej wsyp do miski, następnie sparz ją wrzącym mlekiem i dokładnie rozetrzyj, aby nie było grudek. Przykryj i wystudź. Wówczas dodaj drożdże, ponownie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aby zaczyn wyrósł.
2
Żółtka utrzyj z cukrem pudrem. Utarte żółtka porcjami dodawaj do zaczynu razem z pozostałą mąką. Dokładnie wyrób. Dolej stopione i wystudzone masło oraz rum. Ponownie wyrób. Na koniec do ciasta dołóż posiekane owoce.
3
Foremkę w kształcie babki posmaruj tłuszczem. Napełnij ciastem. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce. Gdy ciasto prawie całkowicie wypełni formę, wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 stopni. Piecz przez 50-60 min.
4
Upieczoną i przestudzona babkę polej grubą warstwą lukru.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|