|
||||||||||
Wielkanocna PaschaKrótki opis potrawyApetyczna i tradycyjna pascha wielkanocna.Potrzebne składniki ser biały trzy krotnie mielony - 1 kg margaryna - 10 dag śmietana kremówka - 1/2 szkl. cukier - 40 dag cukier waniliowy - 1 szt. żółtka - 6 szt. bakalie - 30 dag żelatyna - 2 łyżeczka(i) Etapy przyrządzania1
Margarynę utrzeć do białości, po czym ucierać nadal , dodając ser, ubite żółtka, śmietankę i cukier wanilinowy.Kiedy masa serowa będzie już jednolita, starannie wymieszać ją z przygotowanymi bakaliami i przestudzoną żelatyną .Po czym przełożyć do dużej tortownicy wcześniej wysmarowanej , a jej bok obsypać posiekanymi orzechami i płatkami migdałowymi.
2
Masę serową przykryć spodem tortownicy wysmarowanym Kasię i obciążyć czymś ciężkim . Paschę wstawić do lodówki, by zastygła.Najlepiej trzymać ją w lodówce przez całą noc.Kiedy zastygnie należy delikatnie okroić nożem brzeg paschy i usunąć blaszki tortownicy . Wierzch ciasta udekorować można cząstkami brzoskwiń , mandarynek ,wiśniami oraz startą czekoladą.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|