|
||||||||||
Waniliowe wiankiKrótki opis potrawyznakomitePotrzebne składniki mąka - 4 szkl. śmietana - 1 szkl. drożdże - 2 dag jajo - 1 szt. margaryna - 1 kostka(i) cukier waniliowy cukier kryształ sól - szczypta(y) Etapy przyrządzania1
Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać drożdże roztarte ze śmietaną i wyrobić ciasto. następnie podzielić je na małe kawałki, z każdego utoczyć wałeczek, nieco cieńszy niż ołówek. Z części wałeczka uformować niewielkie kółko, a powstałym ogonkiem owinąć je tak, by powstał wianuszek. Maczać wianuszki w rozbitym jaju i cukrze waniliowym zmieszanym ze zwykłym cukrem. Układać na blasze wysmarowanej tłuszczem i piec na rumiano.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|