|
|||||||||
Makaron zapiekany, przyrz±dzany z ziołami i tartym parmezanemKrótki opis potrawyZa zgod± autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL.Potrzebne składniki marchew - 2 szt. seler - 1/2 szt. cebula - 1 szt. boczek wędzony - 8 dag lasagne - 9 szt. pomidor - 1 op. oliwa - 2 łyżka(i) Etapy przyrządzania1
Marchewki i seler oczy¶cić i opłukać. Cebule obrać. Warzywa i boczek pokroić w kostkę. Pomidory odcedzić, dobrze os±czyć (sok zachować), pokroić w kostkę.
Mocno rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy, smażyć na niej boczek, zdj±ć z patelni. Na wytopiony
z boczku tłuszcz włożyć mięso, smażyć kilka minut na ¶rednim ogniu. Wrzucić seler, marchewkę i cebulkę, podsmażyć. Dodać koncentrat i sok pomidorowy, wymieszać. Na końcu wrzucić boczek i pomidory. Przyprawić do smaku sol±, pieprzem i ziołami, gotować 10 minut na ¶rednim ogniu.
Tłuszcz rozgrzać, oprószyć m±k±, zalać rosołem, mlekiem i ¶mietan±, zagotować. Wsypać 10 dag parmezanu. Sos beszamelowy przyprawić sol±, pieprzem i gałk± muszkatołow±. Formę żaroodporn± posmarować tłuszczem, wlać 1/4 sosu beszamelowego, przykryć 3 płatami lasagne. Posmarować połow± sosu mięsnego, przykryć 3 płatami lasagne. Czynno¶ć powtórzyć. Cało¶ć polać reszt± sosu beszamelowego, posypać pozostałym parmezanenu Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 40 minut w temp. 200°C.
UwagiZa zgod± autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |