|
||||||||||
Galaretka z truskawkami i rabarbaremKrótki opis potrawySmakowite. PolecamPotrzebne składniki truskawki - 25 dag rabarbar - 25 dag czerwone wino - 1 szkl. cukier - 5 łyżka(i) żelatyn - 3 łyżeczka(i) Etapy przyrządzania1
Żelatynę moczymy w 3 łyżkach zimnej wody. Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek, przekrawamy na połówki, układamy w kompotierkach i posypujemy 1 łyżką cukru. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na 3-cm kawałki. Zalewamy w rondelku winem, wsypujemy resztę cukru i gotujemy 20 min. Do napęczniałej żelatyny dolewamy 3 łyżki gorącego wina, mieszamy aż żelatyna się rozpuści, wlewamy płyn do pozostałego wina z rabarbarem, mieszamy i przestudzamy. Kiedy wino z rabarbarem będzie letnie, zalewamy nim truskawki i wstawiamy je do lodówki na ok. 3 godz., do zastygnięcia.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|