|
||||||||||
Lody truskawkoweKrótki opis potrawyZa zgodą autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL.Potrzebne składniki truskawki - 30 dag cukier puder - 150 dag smietana - 250 ml sok z cytryny - 1 łyżka(i) sok truskawkowy - 1/2 szkl. jogurt - 1/2 szkl. czekolad - 1/2 op. Etapy przyrządzania1
Truskawki oczyścić z szypułek, umyć, osaczyć i przetrzeć przez sito. Przecier wymieszać z cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny i schłodzić w lodówce. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno i dokładnie wymieszać z przecierem truskawkowym. Masę nałożyć do plastikowego pojemnika i wstawić na co najmniej 4 godziny do zamrażalnika. Co pół godziny mieszać masę.
Jogurt rozlać równą warstwą na 4 talerzyki deserowe. Sok truskawkowy przelać do foliowego woreczka, odciąć jeden róg i przez otworek wycisnąć na jogurcie dekoracyjną spiralę. Końcem drewnianego patyczka rozciągnąć warstwę jogurtu i soku tak, by powstały promienie. Na talerzyki ozdobione sokiem truskawkowym i jogurtem nałożyć po dwie kulki lodów. Posypać je pokruszoną czekoladą. Udekorować listkami melisy cytrynowej.
Lody podaj z herbatnikami lub biszkoptami. Zamiast jogurtem dekoracyjne wzory możesz wykonać gęstą śmietaną.
# Nasza rada Lody, które mroziłaś dłużej niż 12 godzin, przed podaniem wstaw na 10 minut do lodówki, by nie byty zbyt twarde. Efektownymi wzorkami z soku oraz jogurtu możesz ozdobić także gotowe, kupione, lody.
UwagiZa zgodą autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|