KOTLETY SCHABOWE Z MUSEM JABŁKOWO - CEBULOWYM

Aktualna ocena: 5.00 Oceniła 1 osoba
dodany przez: Michał Skawiński
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dania główne
• Z wieprzowin±
Czas przygotowania:
40 minut
Ilość porcji:
3-4
Stopień trudności:
średnio trudne
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

danie na proszony obiad

Potrzebne składniki

• kotlety schabowe - 4 (2cm grubo¶ci) szt.
• cebula - 2 ¶rednie szt.
• jabłka - 2 szt.
• olej - 3 łyżka(i)
• calvados ( destylat jabłkowy) - 75 ml
• majeranek - 1 szczypta(y)
• sól, pieprz - 1 szczypta(y)

Etapy przyrządzania

1
Kotlety delikatnie rozbijamy, najlepiej trzonkiem noża, doprawiamy sol± i pieprzem. Cebulę i jabłka pokroimy w półplasterki. Na mocno rozgrzanym smalcu smażymy kotlety po ok. 1 minucie z każdej strony. Zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywk± i smażymy jeszcze po 3 minuty z każdej strony. Przekładamy z patelni do naczynia i przykrywamy szczelnie foli± aluminiow±, aby nie wystygły. Na pozostałym ze smażenia tłuszczu szklimy cebulę, dodajemy pokrojone w grube plastry jabłka i smażymy ok. 5 minut. Doprawiamy calvadosem , majerankiem, sol± i pieprzem. Odparowujemu nadmiar płynu. Wykładamy na półmisek z kotletami.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: Michał Ska
Michał Ska
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (192)
Skype brak
Skype brak
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)