Muffiny orzechowe

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Kotek_kłopotek
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

:)

Potrzebne składniki

• 300 g mąki 100 g cukru
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• duża szczypta soli.
• 1 i 1/2 szklanki maślanki
• 50 ml oleju z pestek winogron lub innego o delikatnym smaku
• 2 roztrzepane jajka.
• Orzechy:
• 100 g laskowych
• 50 g włoskich.

Etapy przyrządzania

1
Orzechy wstawiamy do gorącego piekarnika, wyjmujemy, kiedy skórka zbrązowieje i zacznie pękać, wrzucamy do papierowej torby, obdzieramy ze skórki. Kruszymy niezbyt drobno, powinno powstać ok. szklanki orzechów (możemy pomieszać z innymi bakaliami, używamy zamiast orzechów szklanki jagód, borówek amerykańskich, świeżych albo mrożonych). Foremki wysmarowujemy oliwą. Mieszamy suche składniki. Mieszać mokre składniki. Wszystkie szybko łączymy, nie wyrabiamy. Napełniamy foremki i od razu wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Jeżeli na blasze pozostaną puste foremki, na czas pieczenia napełniamy je wodą. Pieczemy 20-25 minut, możemy sprawdzić patyczkiem, czy ciasto w środku nie jest mokre. Wyjąć z foremek, odczekać 10 minut i podawać.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher