|
||||||||||
Naleśniki zapiekane z serkiem ziołowymKrótki opis potrawyProste i przyjemnePotrzebne składniki mąka - 1 szkl. jajko - 1 szt. mleko - 1 szkl. olej - 1 łyżka(i) Etapy przyrządzania1
na farsz: 2 kremowe serki ziołowe (40 dag), 2 łyżki mleka, 4 łyżki posiekanego szczypiorku, sól; do wysmarowania naczynia żaroodpornego: 1 łyżka masła; do posypania: 5 łyżek startego sera (np. gouda); na sos beszamelowy: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 1 szklanka mleka, 1 szklanka śmietanki 12%, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz
Przygotowujemy naleśniki: przesianą mąkę miksujemy z mlekiem, jajkiem, olejem, 1 szklanką wody oraz szczyptą soli i odstawiamy na 30 min. Smażymy naleśniki z dwóch stron na mocno rozgrzanej patelni posmarowanej olejem. Serki mieszamy z mlekiem i lekko solimy; smarujemy naleśniki farszem. Posypujemy szczypiorkiem i zwijamy w rulony. Przygotowujemy sos: z masła i mąki robimy białą zasmażkę, rozprowadzamy ją zimnym mlekiem oraz śmietanką i mieszamy aż do uzyskania gładkiego jednolitego sosu. Przyprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem i solą.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy w nim naleśniki, polewamy je sosem i posypujemy serem. Zapiekamy 20 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st.C.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|