|
|||||||||
Kartoflanka z pestkami słonecznikaKrótki opis potrawyZa zgod± autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL.Potrzebne składniki ziemniak - 1 1/2 kg włoszczyzna - 1 op. pestki słonecznika - 5 g masło roslinne - 2 łyżka(i) bulion - 1 1/2 l smietana kremowka - 12 dag gałka muszkatołowa - 1 szt. Etapy przyrządzania1
Ziemniaki obrać, opłukać pod bież±c± wod±, następnie pokroić w duż± kostkę. Włoszczyznę dokładnie oczy¶cić i umyć. Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w plasterki. Seler obrać, pokroić w kostkę, por w cienkie kr±żki. Pestki słonecznika zrumienić na suchej patelni (kilka minut na małym ogniu, nie przerywaj±c mieszania), przełożyć na talerzyk, wystudzić. Masło ro¶linne rozgrzać w rondlu, podsmażyć na nim pokrojone ziemniaki. Posypać pestkami słonecznika (łyżk±), przemieszać, smażyć jeszcze 5 minut na małym ogniu (cały czas mieszać). Pokrojon± włoszczyznę przełożyć do ziemniaków. Wszystkie składniki polać rosołem, gotować 15 minut na małym ogniu pod przykryciem. Za pomoc± łyżki cedzakowej wyj±ć trochę jarzyn, pozostałe zmiksować w rosole na gładkie piure. ¦mietanę lekko ubić. Odłożone warzywa wrzucić do zupy, ponownie zagotować. Przyprawić do smaku sol±, pieprzem, tart± gałk± muszkatołow±. Na końcu dodać ¶mietanę. Kartoflankę posypać pestkami słonecznika. Gotowe danie podawać na gor±co bezpo¶rednio po przyrz±dzeniu.
UwagiZa zgod± autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |