Kartoflanka z pestkami słonecznika

Aktualna ocena: 0
dodany przez: WDK
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dania główne
Ilość porcji:
3-4
Stopień trudności:
łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Za zgod± autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL.

Potrzebne składniki

• ziemniak - 1 1/2 kg
• włoszczyzna - 1 op.
• pestki słonecznika - 5 g
• masło roslinne - 2 łyżka(i)
• bulion - 1 1/2 l
• smietana kremowka - 12 dag
• gałka muszkatołowa - 1 szt.

Etapy przyrządzania

1
Ziemniaki obrać, opłukać pod bież±c± wod±, następnie pokroić w duż± kostkę. Włoszczyznę dokładnie oczy¶cić i umyć. Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w plasterki. Seler obrać, pokroić w kostkę, por w cienkie kr±żki. Pestki słonecznika zrumienić na suchej patelni (kilka minut na małym ogniu, nie przerywaj±c mieszania), przełożyć na talerzyk, wystudzić. Masło ro¶linne rozgrzać w rondlu, podsmażyć na nim pokrojone ziemniaki. Posypać pestkami słonecznika (łyżk±), przemieszać, smażyć jeszcze 5 minut na małym ogniu (cały czas mieszać). Pokrojon± włoszczyznę przełożyć do ziemniaków. Wszystkie składniki polać rosołem, gotować 15 minut na małym ogniu pod przykryciem. Za pomoc± łyżki cedzakowej wyj±ć trochę jarzyn, pozostałe zmiksować w rosole na gładkie piure. ¦mietanę lekko ubić. Odłożone warzywa wrzucić do zupy, ponownie zagotować. Przyprawić do smaku sol±, pieprzem, tart± gałk± muszkatołow±. Na końcu dodać ¶mietanę. Kartoflankę posypać pestkami słonecznika. Gotowe danie podawać na gor±co bezpo¶rednio po przyrz±dzeniu.

Uwagi

Za zgod± autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: WDK
WDK
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (113)
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)