|
|||||||||
RosółKrótki opis potrawyco¶ pysznego. Podaje się gor±cy, będzie bardziej syc±cy jeżeli doda się do niego drobno pokrojone mięso kurze.Potrzebne składniki kura - 1,5 kg por - 250 g pietruszka - 75 g sól - szczypta(y) pieprz - szczypta(y) makaron - 100 g natka pietruszki - 1 Etapy przyrządzania1
Oczy¶cić por, bardzo dokładnie umyć pod bież±c± zimn± wod±
i pokroić na duże kawałki .Korzeń pietruszki również bardzo dokładnie umyć. Odci±ć nać, ale nie wyrzucać, bo też się j± ugotuje.Kurę rosołow±, wcze¶niej rozmrożon±
(najlepiej pozostawić j± ,pod przykryciem) Natkę pietruszki należy posiekać tuż przed podaniem
(gdyż inaczej zbyt się obsuszy) i posypać ni± rosół.
Umyt± kurę rosołow± włożyć do dużego garnka.Zalać tak± ilo¶ci± wody zimnej wody, by całkowicie przykryła kurę.
Włożyć do garnka kawałki pora.Dodać korzeń pietruszki i odcięt± nać.Nastawić płytkę grzejna na stopień 3 (najwyższy poziom)Zagotować. Lekko posolić i popieprzyć.Przestawić grzanie płytki na stopień 1 (najniższy poziom) Kurę pod przykryciem gotować 2-3 godziny - zależnie od jako¶ci mięsa. Zrobić próbę: w ugotowanej kurze, udko powinno łatwo oddzielić od korpus. Kurę wyj±ć. Rosół przecedzić przez sito do innego garnka. Podgrzać rosół i wsypać drobny makaron. Lekko posolić. We wrz±cym rosole gotować makaron - zależnie od gatunku - ok. 5 minut
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |