Rosół

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Aneczka
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Zupy
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

co¶ pysznego. Podaje się gor±cy, będzie bardziej syc±cy jeżeli doda się do niego drobno pokrojone mięso kurze.

Potrzebne składniki

• kura - 1,5 kg
• por - 250 g
• pietruszka - 75 g
• sól - szczypta(y)
• pieprz - szczypta(y)
• makaron - 100 g
• natka pietruszki - 1

Etapy przyrządzania

1
Oczy¶cić por, bardzo dokładnie umyć pod bież±c± zimn± wod± i pokroić na duże kawałki .Korzeń pietruszki również bardzo dokładnie umyć. Odci±ć nać, ale nie wyrzucać, bo też się j± ugotuje.Kurę rosołow±, wcze¶niej rozmrożon± (najlepiej pozostawić j± ,pod przykryciem) Natkę pietruszki należy posiekać tuż przed podaniem (gdyż inaczej zbyt się obsuszy) i posypać ni± rosół. Umyt± kurę rosołow± włożyć do dużego garnka.Zalać tak± ilo¶ci± wody zimnej wody, by całkowicie przykryła kurę. Włożyć do garnka kawałki pora.Dodać korzeń pietruszki i odcięt± nać.Nastawić płytkę grzejna na stopień 3 (najwyższy poziom)Zagotować. Lekko posolić i popieprzyć.Przestawić grzanie płytki na stopień 1 (najniższy poziom) Kurę pod przykryciem gotować 2-3 godziny - zależnie od jako¶ci mięsa. Zrobić próbę: w ugotowanej kurze, udko powinno łatwo oddzielić od korpus. Kurę wyj±ć. Rosół przecedzić przez sito do innego garnka. Podgrzać rosół i wsypać drobny makaron. Lekko posolić. We wrz±cym rosole gotować makaron - zależnie od gatunku - ok. 5 minut
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)