|
||||||||||
Gruszki w sosie waniliowymKrótki opis potrawyZa zgodą autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL.Potrzebne składniki gruszka - 4 szt. sok z cytryny - 4 łyżka(i) cukier - 4 łyżka(i) skórka pomarańczowa - 1 łyżeczka(i) serek topiony - 1 szt. mleko - 1 szt. cukier - 4 łyżka(i) budyń waniliowy - 1/2 op. skórka cytrynowa - 1 szt. Etapy przyrządzania1
Gruszki obierz, pokrój na połówki, usuń gniazda nasienne. Miąższ skrop sokiem z cytryny - dzięki temu owoce nie ściemnieją. Ułóż je na blasze brzuszkami do góry. Do garnuszka wsyp cukier trzcinowy i skórkę pomarańczową. Dodaj drobno pokrojony serek. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszajc, aż ser i cukier się stopią. Powstałą polewą posmaruj gruszki. Wstaw do piekarnika o temp. 180 stopni i piecz około 20 minut. W tym czasie przygotuj polewę waniliową: mleko zagotuj z cukrem, zagęść budyniem rozmieszanym z 3 łyżkami wody. Możesz ewentualnie dodać 1-2 łyżki rumu lub ajerkoniaku. Porcje sosu waniliowego ponalewaj na talerzyki deserowe. Ułóż na nim upieczone gruszki. Następnie deser udekoruj paseczkami skórki z dwóch rodzajów cytrusów. Podawaj na gorąco.
Czekoladowa wersja:
Gruszki można ugotować w białym winie z dodatkiem cukru, skórki cytrynowej i korzennych przypraw. Potem polej rozpuszczoną gorzką czekoladą i podaj z bitą śmietaną lub gorącym sosem malinowym.
UwagiZa zgodą autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|