|
||||||||||
Drożdzowe kwiaty dla MamyKrótki opis potrawyZa zgodą autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL.Potrzebne składniki mąka - 50 dag drożdże - 6 dag masło - 20 dag olej słonecznikowy - 2 łyżka(i) cukier - 3/4 szkl. cukier waniliowy - 1 op. żółtko - 5 szt. białko - 1 szt. mleko - 5 łyżka(i) sól - 1 szczypta(y) Etapy przyrządzania1
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, ciepłym mlekiem i 2 łyżkami mąki, odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym i odrobiną soli. Do przesianej mąki wlać wyrośnięty rozczyn, masę żółtkową, roztopione letnie masło, olej i starannie zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, by wyrosło. Następnie odrywać po kawałku, formować w dłoni kuleczki mniej więcej wielkości dużego orzecha włoskiego i układać na posypanej mąką stolnicy. Gdy wyrosną, spłaszczyć każdą, po czym ponacinać od brzegów ku środkowi w pięciu miejscach. Końce naciętych kawałków delikatnie szczypać palcami, by powstały dość wyraziste płatki kwiatowe. Na środki wszystkich kwiatów nałożyć po odrobinie dżemu. Wyrośnięte ciasteczka przełożyć (w odstępach, by się nie posklejały w czasie pieczenia!) na natłuszczoną i posypaną mąką blachę, posmarować roztrzepanym białkiem i upiec na jasnozłoty kolor w temperaturze 180--200°C.
Jak podawać?-- Nadzienie: 3 łyżki dżemu wiśniowego 3 łyżki dżemu malinowego 3 łyżki dżemu morelowegoUwagiZa zgodą autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|