|
||||||||||
Cielęcina w winno-cytrynowym sosieKrótki opis potrawyZa zgodą autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL.Potrzebne składniki cięlecina - 2 kg cytryna - 1 szt. smalec - 2 łyżka(i) masło - 2 łyżka(i) wino białe - 1 szkl. bułka tarta - 1/4 szkl. natka pietruszki - 2 sól, pieprz - 1 szczypta(y) Etapy przyrządzania1
Otrzeć skórkę (tylko cieniutką żółtą warstwę) i wycisnąć sok z dokładnie wyszorowanej i sparzonej cytryny. Mięso na chwilkę włożyć do wrzątku, po czym osaczyć, natrzeć skórką i połową soku z cytryny, owinąć folią i wstawić na godzinę do lodówki. Następnie natrzeć solą, przełożyć do brytfanny solidnie nasmarowanej smalcem i piec 40-50 min w temperaturze 180°C. Od czasu do czasu obficie skra-piać winem, wodą i polewać sosem z dna naczynia. Bułkę (łyżkę odsypać) i orzechy lekko zru-mienić na maśle, wystudzić, wymieszać z resztą soku z cytryny, łyżką wina, posiekaną natką, przyprawić solą i pieprzem. Mięso wyjąć z brytfanny, ponacinać (niezbyt głęboko) co 2 cm, w nacięcia wcisnąć przygotowany farsz, po czym znów włożyć mięso do formy, posypać pozostałą bułką tartą, polać sosem i piec jeszcze 25 min. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i glazurowaną marchewką.
UwagiZa zgodą autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|