|
||||||||||
Chrupiąca sałatkaKrótki opis potrawyZa zgodą autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL.Potrzebne składniki sałata - 1 szt. jabłko - 2 szt. sok z cytryny - 1/2 szt. cebula - 1 szt. ogórek kiszony - 8 szt. ocet winny - 4 łyżka(i) sól, pieprz - 1 szczypta(y) cukier - 1 łyżeczka(i) olej - 4 łyżka(i) ser żółty wedzony - 10 dag Etapy przyrządzania1
Satatę oczyścić z uszkodzonych liści, umyć pod bieżącą wodą, porwać na małe kawałki. Jabtka umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Następnie pokroić owoce w cienkie plasterki. Skropić sokiem z cytryny. Cebulę i ogórki obrać, pokroić w plasterki. Ocet rozmieszać z solą, pieprzem i cukrem (mieszać do czasu aż sól i cukier całkowicie się rozpuszczą). Połączyć z olejem. Ser pokroić w piórka. Sałatę, jabłka, cebulę i ogórki wymieszać razem z serem. Skropić przygotowanym wcześniej sosem winegret. Sałatkę rozłożyć na czterech talerzach. Pamiętaj, żeby przed podaniem udekorować ją gałązkami koperku.
Małe cebulki łatwiej będzie obrać ze skórki, jeżeli uprzednio włożymy je na chwilę do gorącej wody.
UwagiZa zgodą autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|