|
||||||||||
Biszkopt z krememKrótki opis potrawyZa zgodą autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL.Potrzebne składniki jajko - 2 szt. cukier - 8 dag cukier waniliowy - 1 op. mąka - 10 dag proszek do pieczenia - 1 łyżeczka(i) czerwona porzeczka - 25 dag maliny - 30 dag żelatyna - 2 łyżeczka(i) zsiadłe mleko - 50 dag cukier - 8 dag skórka cytrynowa - 1 szt. śmietana kremówka - 20 dag cukier puder - 1 łyżeczka(i) Etapy przyrządzania1
1. Białka oddzielić od żółtek, ubić z łyżką wody na sztywną pianę. Podczas ubijania wsypywać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Dodać żółtka, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać składniki. Dno tortownicy (śred. 24 cm) wyłożyć pergaminem. Przelać ciasto do formy, wyrównać powierzchnię. Piec 20-25 minut w temperaturze 175°C, przestudzić.
2. Porzeczki przebrać, umyć, osaczyć. Kilka gałązek odłożyć do dekoracji, pozostałe jagody oderwać od łodyżek. Przebrać maliny. Zsiadłe mleko wymieszać z cukrem, otartą skórką z cytryny i rozpuszczoną żelatyną, wstawić na 5 minut do lodówki. Wyjąć, dodać owoce oraz ubitą śmietanę.
3. Biszkopt rozciąć na dwie warstwy tej samej grubości, wokół spodu zapiąć brzeg tortownicy. Na cieście rozsmarować połowę kremu, przykryć drugim krążkiem ciasta. Posmarować resztą kremu, udekorować odłożonymi owocami. Uformowany tort wsławić na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki. Wyjąć z formy bezpośrednio przed podaniem, posypać pudrem.
UwagiZa zgodą autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|