Zapiekanka z porami

Aktualna ocena: 0
dodany przez: trini6
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dania główne
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

zapiekanka

Potrzebne składniki

• ziemniaki - 500 g
• pory - 2 szt.
• olej - 1 łyżka(i)
• masło - 1 łyżka(i)
• jajko
• białko
• ¶mietana - 3/4 szkl.
• sól pieprz
• m±ka - 1 i 1/2 szkl.
• margaryna - 1/2 kostka(i)
• żółtko

Etapy przyrządzania

1
Z m±ki, margaryny, żółtka, 1/2 łyżeczki soli, 2-3 łyżyki wody wyrobić ciasto. Wstawić na 2 godziny do lodówki
2
Ziemniaki obrać, ugotować, pokroić na plasterki
3
Z białka ubić sztywn± pianę
4
Pory oczy¶cić, pokroić, podsmażyć na oleju rozgrzanym z masłem.
5
Dodać ziemniaki, ¶mietanę, żółtko, a na końcu poł±czyć z pian± ubit± z białek. Doprawić sol±, pieprzem.
6
Ciastem wylepić natłuszczon± formę. Ponakłuwać widelcem. Podpiec. Nałożyć ziemniaczano-¶mietanow± masę. Piec 35 min w temp 200 C
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: trini6
trini6
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (292)
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)