|
|||||||||
ZUPA BOŻONARODZENIOWA Z KARPIAKrótki opis potrawyTradycyjna polska wigilijna zupa.Potrzebne składniki 2 głowy karpia (bez oczu i trzeba wyj±ć skrzela), ogony, płetwy, ikra, 20 dkg włoszczyzny (marchew oraz pietruszka i seler - starte na tarce o grubych oczkach), 6 dkg masła, 6 dkg m±ki szczypta imbiru, z±bek czosnku, sól, vegeta do smaku, 1 li¶ć laurowy 3 ziela angielskie natka pietruszki do dekoracji, 1.5 - 2 l wody. 2 bułki pokrojone w kosteczkę i obsmażone na ma¶le Etapy przyrządzania1
Umyte głowy, płetwy, ziele angielskie, li¶ć laurowy, czosnek zalać wod± i gotować do miękko¶ci. Przecedzić, mięso obrać z o¶ci. Do wywaru dodać starte warzywa, osolić, doprawić veget± i imbirem. Jak się zagotuje zaprawić zasmażk± i chwile pogotować. Jak s± warzywa prawie miękkie wrzucić obrane mięso z karpia i rozdrobnion± ikrę. Zagotować, posypać natk± i można podawać.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |