Chlebek pita z pysznym nadzieniem.

Aktualna ocena: 0
dodany przez: misska
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Studenckie smaki
• Z drobiem
Czas przygotowania:
40 minut
Ilość porcji:
3-4
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Kaloryczność:
1 kCal
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Przepyszne, robię to prawie co tydzień!

Potrzebne składniki

• czerwona kapusta - 30 dag
• ocet winny - 2 łyżka(i)
• olej - 2 łyżka(i)
• duże cebule - 2 szt.
• ogórek sałatkowy - 1 szt.
• filet z piersi kurczaka - 40 dag
• czosnek - 2
• szczypiorek - 1 pęczek
• jogurt naturalny - 50 dag
• chlebek pita - 4 szt.
• sałata - 20 dag
• sól
• pieprz
• przyprawa do gyrosa - 1 łyżeczka(i)
• słodka papryka - 1 łyżeczka(i)

Etapy przyrządzania

1
Czerwoną kapustę oczyścić, pokroić w paseczki, opłukać, dobrze osączyć na sitku. Przełożyć do miski , dodać ocet, dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, wymieszać, wstawić do lodówki.
2
Cebule obrać, podzielić na połówki, pokroić w cienkie plasterki (im cieńsze tym lepiej).
3
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski, przemieszać z cebulą, przyprawą do gyrosa i słodką papryką i olejem, odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.
4
Ogórek oczyścić, umyć, połowę pokroić w plasterki, resztę zetrzeć.
5
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.
6
Szczypiorek umyć, osuszyć i posiekać.
7
Jogurt naturalny wymieszać z czosnkiem, szczypiorkiem i startym ogórkiem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
8
Patelnię rozgrzać, wrzucić na nią kawałki mięsa i cebuli, smażyć około 5 minut na średnim ogniu, nie przerywając mieszania.
9
Chlebek pita krótki zarumienić w piekarniku, wystudzić. Następnie naciąć, wypełnić liśćmi sałaty, czerwoną kapustą, usmażonym kurczakiem, plasterkami ogórka i przygotowanym sosem jogurtowym. Gotowe danie podawać bezpośredni po przyrządzeniu. Mniam! Smacznego!
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: misska
misska
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (13)
Skype 4542122
Skype brak
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher