Ryba po niemiecku

Aktualna ocena: 0
dodany przez: aleksa6
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Niemcy
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Ryba po niemiecku

Potrzebne składniki

• 850 g filetów z dorsza albo innej chudej ryby • 1 mała cebulka,
• 1 cytryna • ¶wieża natka pietruszki, 6 ziaren ziela angielskiego • 6 ziaren czarnego pie
• 1 goĽdzik • 1 li¶ć laurowy, 2 łyżki musztardy • 6 łyżek masła, sól i ¶wieżo zmielony pie

Etapy przyrządzania

1
1. Cytrynę dobrze sparzyć i zetrzeć skórkę z jednej trzeciej czę¶ci. Na duż± patelnię włożyć cebulę, łodygi natki pietruszki, ziele angielskie, ziarna pieprzu, goĽdzik, li¶ć laurowy i skórkę z cytryny. Zalać wszystko wod± i zagotować. Przykryć i dusić 20 minut. 2. W tym czasie przygotować rybę. Ułożyć filety na talerzu i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na czas duszenia wywaru. Gdy minie 20 minut włożyć filety na patelnię, przykryć i dusić wszystko razem na małym ogniu jeszcze 10 minut. 3. Ok. 250 ml wywaru przelać z patelni do rondelka i gotować aż połowa wyparuje. Następnie dodać musztardę, wymieszać i stopniowo dodawać masło (po 1 łyżce), cały mieszaj±c trzepaczk±. Doprawić sol± i pieprzem. 4. Uduszon± rybę położyć na talerzu i polać każd± porcję sosem. Resztę sosu podać w osobnym naczyniu. Do tak przyrz±dzonej ryby pasuj± ziemniaki i gotowane warzywa.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)