|
||||||||||
Kurczak z pieczarkamiKrótki opis potrawyKurczak z pieczarkamiPotrzebne składniki - 1 sprawiony kurczak - 1,25 kg czerwona cebula - 15 dag szalotki - 20 dag pieczarki - 50 dag marchewki - 25 dag czosnek - 4 listki laurowe - kilka szt. rozmarynu - 2 gałązki szt. tymianek - 3 gałązki szt. masło roślinne - 3 łyżka(i) wytrawne wino - 1/8 l pasta aiwar - 1 łyżka(i) sól - szczypta(y) pieprz - szczypta(y) Etapy przyrządzania1
Kurczaka umyć, osuszyć, udka i skrzydełka związać nićmi. Tuszkę natrzeć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Cebulę i szalotki obrać, pokroić na połówki lub ćwiartki.
Pieczarki oczyścić, większe ewentualnie przekroić na pół.
Marchewki obrać, opłukać, pokroić na małe kawałki.
Kurczaka, warzywa oraz pieczarki przełożyć do brytfanki. Dodać obrane, pokrojone w plasterki ząbki czosnku oraz listki laurowe, rozmaryn i tymianek.
Polać stopionym masłem roślinnym. Brytfankę wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika, piec tuszkę 40 minut w temperaturze 200 stopni.
Po kilku minutach pieczenia podlać tuszkę wytrawnym białym winem oraz 200 ml wody.
Warzywa z pieczarkami posypać solą i grubo zmielonym pieprzem. Tuszkę posmarować pastą aiwar.
Wszystkie składniki piec jeszcze 20 minut w tej samej temperaturze.
Gotowe danie wyjąć z pieca. Kurczaka z pieczarkami podawać bezpośrednio po przyrządzeniu, najlepiej ze świeżym białym pieczywem
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|