|
||||||||||
olacek ze sliwkamiKrótki opis potrawysmacznyPotrzebne składniki 1 kg śliwek 38 dag mąki 18 dag masła lub margaryny 13 dag cukru 2 jajka, 4 żółtka 1 pojemnik (15 dag) gęstej, kwaśnej śmietany 1 torebka cukru waniliowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej starta skórka z 2 cytryn szczypta soli Etapy przyrządzania1
Zagniatamy mąkę z 10 dag cukru, schłodzonym tłuszczem, 1 jajkiem, 2 żółtkami, solą oraz połową startej skórki z cytryny na jednolitą masę. Wkładamy ciasto na pół godziny do lodówki. Śliwki myjemy, kroimy na połówki, usuwamy pestki. Smarujemy tłuszczem dno tortownicy (o średnicy 26 cm). Rozwałkowujemy 2/3 ciasta na wielkość tortownicy, wykładamy formę. Z reszty formujemy wałeczek, układamy w środku wokół brzegu, mocno dociskamy. Obcinamy wystający brzeg ciasta. Rozkładamy równomiernie śliwki. Przygotowujemy polewę: rozbełtujemy w śmietanie drugie jajko i pozostałe żółtka. Mieszamy z resztą cukru i skórki cytrynowej, cukrem waniliowym oraz łyżeczką mąki ziemniaczanej, polewamy owoce. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około godziny w temperaturze 170 stopni C. Wyjmujemy z formy, studzimy. Podajemy z bitą śmietaną.
Smacznego!
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|