Wst±żki w sosie serowym

Aktualna ocena: 0
dodany przez: trini6
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Z makaronem
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

makaron

Potrzebne składniki

• makaron wstr±żki - 40 dag
• ser żółty - 10 dag
• mleko - 250 ml
• marchew - 4 szt.
• białe wytrawne wino - 6 łyżka(i)
• cebula
• oliwa
• ¶wieża bazylia
• sól pieprz
• sok z cytryny
• masło
• czosnek

Etapy przyrządzania

1
Cebulę obrać, pokroić w kostkę zeszklić na ma¶le.
2
Wlać wino, a kiedy zacznie wrzeć, wlać mleko i zagotować
3
Ser żółty zetrzeć na tarce
4
Dodać do wina, mleka i cebuli, mieszaj±c gotować aż powstanie kremowy sos. Przyprawić pieprzem i zdj±ć z ognia.
5
Marchew obrać i pokroić w kostkę
6
Marchewkę dusić 10 min na rozgrzanej oliwie. Dodać zmiażdżony z±bek czosnku, szczyptę soli i kilka kropli soku z cytryny.
7
Makaron ugotować w osolonej wodzie i os±czyć.
8
Bazylię umyć i posiekać. Makaron wymieszać z warzywami, polać sosem.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: trini6
trini6
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (292)
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)