Mazurek królewski

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Michał Ska
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Wielkanoc
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

smacznego

Potrzebne składniki

• maka pszenna - 37 dag
• masło - 35 dag
• cukier puder i migdały po - 12 dag
• żółtka ugotowane na twardo i przetarte przez sito - 4 szt.
• 1 surowe żółtko
• sól szczypta
• wisnie z komfitury

Etapy przyrządzania

1
Masło siekamy z mąką, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folie i wkładamy co najmniej na godzinę do lodówki . Następnie 2/3 ciasta rozwałkowujemy na placek o grubości 1cm i wykładamy nim wysmarowane masłem i wysypane mąką formę. Z pozostałego ciasta toczymy wałeczki i układamy z nich na cieście kratkę. Mazurka smarujemy rozmąconym żółtkiem i pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Kiedy wystygnie, kratki wypełniamy osączonymi z konfitur wiśniami. Smacznego!
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: Michał Ska
Michał Ska
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (192)
Skype brak
Skype brak
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher