Frittata z cukinią i bekonem

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Michał Ska
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Polska
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

smaczne. Jest to rodzaj omleta

Potrzebne składniki

• duże jaja - 6-7 szt.
• cukinie po około 20dag - 3 szt.
• Cudy bekon lub boczek wędzony - 15 dag
• kistki bazyli lub kilka gałązek natki pietruszki - 8-10 szt.
• cebula
• 2 łyżki oliwy
• pieprz i sól

Etapy przyrządzania

1
Kroimy wędzonkę w paski i wytapiamy na małej patelce. Umyte i osuszone cukinie i cebulę kroimy w plasterki i smażymy na oliwie na dużej patelni. Gdy nieco zmiękną dodajemy bekon wraz z wytopionym tłuszczem oraz jajka roztrzepane widelcem na jednolitą masę, Doprawiamy solą, pieprzem i smażymy na niewielkim ogniu 12 min, podważając od czasu do czasu brzegi, żeby płynna masa jajeczna spływała na dno. Kiedy spód się zrumieni, a masa zespoli, wstawiamy patelnię na 5 minut do mocno rozgrzanego piekarnika.. Podajemy od razu polecam z sałatką z pomidorów i ogórków oraz cebulą. Smacznego!
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: Michał Ska
Michał Ska
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (192)
Skype brak
Skype brak
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher