|
||||||||||
Kura w winieKrótki opis potrawybardzo smacznePotrzebne składniki młoda kura - 1 szt. słonina - 300 g małe cebulki - 20 szt. pieczarki - 250 g butelka wytrawnego czerwonego wina - 1 szt. masło - 100 g oliwa - 50 g czosnek - 2 mąka ziemniaczana - 30 g tymianek, liść laurowy, sól Przydatne akcesoriarondelEtapy przyrządzania1
Sprawioną kurę natrzeć solą, pokrajać na 6 części i dobrze obsmażyć w oliwie.
Pokrojoną w kostkę słoninę stopić w rondlu, dodać obrane cebulki w całości, obrane i pokrojone pieczarki, smażyć kilka minut.
Włożyć do rondla obsmażone kkawałki kury, roztarty czosnek, tymianek i liść laurowy, zalać winem.Gotować pod przykryciem do miękkości.
Masło dobrze wyrobić z mąką ziemniaczaną i dodawać po trochu do sosu dokładnie mieszając, aby nie powstawały grudki i gotować aż sos odpowiednio zgęstnieje, doprawić do smaku.
Kawałki kury ułożyć na wygrzanym półmisku, przybrać cebulkami, polać sosem i podawać obłożone grzankami .
Jak podawać?wygrzany półmisek Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|