Pieczona gęś z suszonymi owocami

Aktualna ocena: 0
dodany przez: anka-22
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Z drobiem
Czas przygotowania:
4 godziny
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

smacznego

Potrzebne składniki

• gęś - 1
• suszone owoce - 1 kg
• masło - 4 łyżeczka(i)
• tymianek - 1 łyżka(i)
• sół i pieprz

Etapy przyrządzania

1
Wypatroszoną i oczyszczoną gęś natrzeć pieprzem i tymiankiem w środku i na zewnątrz, środe natrzeć równierz solą. Ułożyć na ruszcie piekarnika Pod rószt wsunąć blachę i wlać na nią 2 szklanki wody. Piec 3-4godziny w temperturze 180 stopniPolewając gęś wytwatrzającym się sosem. Po godzinie piczenia gęś ponakuwać,aby wypłynoł z niej tłuszcz. Szuszone owocemoczyć w gorącej wodzie przez 10 minut, poczym odsączyć i wymieszać z 3-4 łyżkami tłuszczu wutopionego z gęsi, niewielką ilościom wody i2 łyżeczkami masła. Dusić do miękkości. Do sosy powstałego podczas pieczenia wlać 2 szklanki gorącej wody, wymieszać i przecedzić do rądla. Po ostudzeniu zebrać z wierzchu tłuszcz, a sos zagotować z resztą masła, przyprawić i wlać do sosierki. Gęś pokroić na porcje , ułożyć na dużym pułmiskuy, obłożyć owocami
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher