|
||||||||||
Indyk Santos PERU A BRASILEIRAKrótki opis potrawyIndyk Santos PERU A BRASILEIRA (Brazylia)Potrzebne składniki mały indyk - 1 szt. soli - 1 i 1/2 łyżeczka(i) pieprz - 2 łyżeczka(i) roztarte ząbki czosnku - 3 szt. Etapy przyrządzania1
1. Czosnek z solą i pieprzem ucieramy na pastę.
2. Nacieramy całego indyka także wewnątrz, wkładamy do brytfanny.
3. Do pomidorów i papryki, pietruszki wlewamy wodę, oliwę i ocet.
4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (190 C) w czasie pieczenia polewamy indyka kilkakrotnie sosem. Uwaga: Czas pieczenia indyka oblicza się w następujący sposób; każdy kilogram mięsa należy pomnożyć przez czas pieczenia - 45 min. I tak np. 4 kilogramowy ptak-powinien piec się około 3 godzin.
5. Na gorącym półmisku układamy na przemian plastry indyka i szynki.
6. Podajemy z przetartym przez sito sosem, frytkami, mieszaną sałatką lub surówką. Porcje dla 8-10 osób.
Smacznego!
UwagiUWAGA: Marynata: 1 szklanka oliwy lub oleju 4 pomidory pokrajane w kostkę 4 świeże posiekane papryki 1/2 szklanki posiekanej zielonej pietruszki 1/2 szklanki octu (6 proc.( 1 szklanka wody 1/2 kg szynki pokrajanej w cienkie plasterki (dowolnie) Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|