|
||||||||||
Tort czekoladowy z truflamiKrótki opis potrawyPyszny tort dla czeko-maniaków.Potrzebne składniki 15 dag mąki 2 dag cukru pudru 5 łyżek miękkiego masła 5 żółtek szczypta soli 25 dag gorzkiej czekolady 30 dag pralinek szwajcarskich (np. Fioretto Winter lub Trufli Lindta) 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 380 ml śmietany kremówki 2 białka wiórki z białej czekolady do dekoracji Etapy przyrządzania1
Zagnieć kruche ciasto z mąki, cukru pudru, masła, 1 żółtka, soli i 2 łyżek zimnej wody. Zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkuj na spodzie tortownicy i ponakłuwaj widelcem. Piecz 15 minut w temp. 200°C. Ciasto przestudź, wyjmij z formy i ułóż na paterze. Dookoła ponownie zapnij obręcz tortownicy. Pokrój czekoladę i stop ją w kąpieli wodnej. Na kruchym spodzie rozsmaruj 2-3 łyżki płynnej czekolady. Odłóż 6 pralinek, pozostałe poukładaj na posmarowanym czekoladą cieście (jeśli używasz pralinek w kształcie kulek, przekrój je na połówki). Utrzyj 4 żółtka z cukrem (odłóż łyżeczkę cukru) i cukrem waniliowym. Ubij (oddzielnie) szklankę śmietany i białka. Do masy żółtkowej dodaj przestudzoną czekoladę, następnie połącz z bitą śmietaną, a na koniec z pianą z białek. Mus rozsmaruj na pralinkach, wstaw na 3 godziny do lodówki. Odłożone pralinki przekrój na połówki. Ubij resztę śmietany z łyżeczką cukru, przełóż do szprycki z nasadką w kształcie gwiazdki. Tort wyjmij z formy, udekoruj pralinkami i czapeczkami śmietany. Posyp wiórkami białej czekolady.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|