|
||||||||||
Kura pieczona w glinie na ogniskuKrótki opis potrawyNie oskubaną oblepiamy dość grubo gliną,Potrzebne składniki kura - 1 szt. sól - 1 szczypta(y) glina - kilka kg kamienie - kilka kg drewno - kilka kostka(i) Etapy przyrządzania1
Z kury usuwamy wnętrzności, płuczemy wnętrze i nacieramy solą. Nie oskubaną oblepiamy dość grubo gliną, układamy na kamieniach i pod nimi rozpalamy ogień. Po 1 godz. glinę obtłuc (odejdzie z piórami) i - pieczyste gotowe. W ton sam sposób możemy też przygotować świeżo złowioną rybę; do wewnątrz jamy brzusznej daje się trochę posiekanego selera, kilka gałązek kopru i jagód jałowca. Rybę pieczemy przez 15-20 min.
Smacznego!
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|