|
|||||||||
Lody w biszkopcieKrótki opis potrawyLody w biszkopciePotrzebne składniki BISZKOPT: - 3 jajka - 75 g cukru - 75 g m±ki - 1 cytryna - m±ka i masło do tortownicy - sól DODATKOWO: lody czekoladowe - lody waniliowe - 1 filiżnka ponczu - liski mięty i kwiaty ogórecznika do podania Etapy przyrządzania1
Jajka z cukrem, start± skórk± oraz sokiem z cytryny i szczypt± soli ubijać elektryczn± trzepaczk± przez ok. 15 minut, aż masa będzie puszysta. Dodać m±kę, przesiewaj±c j± przez sito i delikatnymi ruchami ku górze wymieszać wszystko szpatułk±. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej m±k± tortownicy. Biszkopt piec w 190 st. przez 30 minut. Pozostawić do ostygnięcia, następnie pokroić na plastry o grugo¶ci 0,5 cm. Kawałki biszkoptu nas±czyć ponczem i włożyć do półokr±głych foremek na zimne desery. Każd± z nich wypełnić do połowy lodami waniliowymi, do połowy czekoladowymi. Odstawić do zamrażalnika na ok. 1 godzię. Podawać odwrócone biszkoptem do góry i przybrane listkiem miętyi kwiatami ogórecznika.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |