Lody w biszkopcie

Aktualna ocena: 0
dodany przez: aleksa6
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Desery
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Lody w biszkopcie

Potrzebne składniki

• BISZKOPT: - 3 jajka - 75 g cukru - 75 g m±ki - 1 cytryna - m±ka i masło do tortownicy - sól
• DODATKOWO:
• lody czekoladowe - lody waniliowe - 1 filiżnka ponczu - liski mięty i kwiaty ogórecznika do podania

Etapy przyrządzania

1
Jajka z cukrem, start± skórk± oraz sokiem z cytryny i szczypt± soli ubijać elektryczn± trzepaczk± przez ok. 15 minut, aż masa będzie puszysta. Dodać m±kę, przesiewaj±c j± przez sito i delikatnymi ruchami ku górze wymieszać wszystko szpatułk±. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej m±k± tortownicy. Biszkopt piec w 190 st. przez 30 minut. Pozostawić do ostygnięcia, następnie pokroić na plastry o grugo¶ci 0,5 cm. Kawałki biszkoptu nas±czyć ponczem i włożyć do półokr±głych foremek na zimne desery. Każd± z nich wypełnić do połowy lodami waniliowymi, do połowy czekoladowymi. Odstawić do zamrażalnika na ok. 1 godzię. Podawać odwrócone biszkoptem do góry i przybrane listkiem miętyi kwiatami ogórecznika.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)