Karp w galarecie

Aktualna ocena: 0
dodany przez: aleksa6
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dania z ryb
• Wigilia
Ilość porcji:
3-4
Stopień trudności:
średnio trudne
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Karp w galarecie

Potrzebne składniki

• karp o wadze ok. 1,5 kg (najlepiej świeży), 4-5 cebul, 3 nieduże marchewki l kawałek selera l
• mała pietruszka l 2 ziarenka ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu
• mały listek laurowy, 7 łyżeczek żelatyny,ewentualnie łyżeczka sproszkowanej przyprawy do zup (typu j

Etapy przyrządzania

1
Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody. Karpia starannie sprawić, usuwając skrzela, płetwy oraz oczy, dokładnie umyć i pokroić na niewielkie dzwonka. Warzywa obrać, wypłukać. Cebulę oraz 2 marchewki pokroić w dość grube plastry, jedną marchewkę pozostawić w całości. Do rondla włożyć głowę i skrawki ryby oraz warzywa i przyprawy korzenne. Zalać zimną wodą (ok. pięć i pół szklanki) i postawić na ogniu. Gdy woda zawrze, gotować jeszcze 30 min na niedużym ogniu. Następnie wyłowić marchewki, przełożyć na talerzyk, a wywar przecedzić przez gęste sitko. Dzwonka karpia włożyć do pustego rondla i zalać gorącym wywarem, lekko przyprawić solą i jarzynką. Gotować pod przykryciem, aż będą miękkie, ale się nie rozgotują. Wystudzić rybę w wywarze, wyjąć, ułożyć na półmisku, udekorować odłożoną marchewką pokrojoną na plasterki. Wywar odcedzić, doprawić do smaku, wymieszać z żelatyną, zagotować, ewentualnie jeszcze raz odcedzić i przestudzić. Następnie zalać nim karpia i odstawić w chłodne miejsce, by galareta stężała.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher