Pierożki z kapust± i grzybami

Aktualna ocena: 0
dodany przez: aleksa6
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Wigilia
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Pierożki z kapust± i grzybami

Potrzebne składniki

• Ciasto: 50 dag m±ki l żółtko l łyżka oleju.
• Farsz: 50 dag kiszonej kapusty
• duża cebula l 8-10 dag suszonych grzybów l jajo l 3 łyżki oleju l pieprz l sól.

Etapy przyrządzania

1
Grzyby namoczyć, po czym ugotować w wodzie, w której się moczyły. Kapustę wrzucić do garnka, wlać wywar z grzybów, trochę wody i gotować, aż kapusta będzie miękka. Do przesianej m±ki dodać żółtka, olej i tak± ilo¶ć ciepłej wody, by po wymieszaniu składników można było zagnie¶ć gładkie ciasto. Przykryć je ¶ciereczk± i odstawić na 25 min. Ugotowan± kapustę i grzyby dobrze os±czyć, po czym posiekać na stolnicy. Na rozgrzanym w rondlu oleju podsmażyć drobno posiekan± cebulę, dodać kapustę, grzyby, przyprawić do smaku pieprzem i - je¶li trzeba - sol±. Zestawić z ognia, energicznie wymieszać z surowym jajem i wystudzić. Ciasto rozwałkować na cienkie placki, wycinać z nich kr±żki. Na każdym położyć trochę zimnego farszu i starannie zlepić brzegi ciasta. Gotowe pierogi ugotować w posolonej wodzie, odcedzić.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)