|
|||||||||
Pierożki z kapust± i grzybamiKrótki opis potrawyPierożki z kapust± i grzybamiPotrzebne składniki Ciasto: 50 dag m±ki l żółtko l łyżka oleju. Farsz: 50 dag kiszonej kapusty duża cebula l 8-10 dag suszonych grzybów l jajo l 3 łyżki oleju l pieprz l sól. Etapy przyrządzania1
Grzyby namoczyć, po czym ugotować w wodzie, w której się moczyły. Kapustę wrzucić do garnka, wlać wywar z grzybów, trochę wody i gotować, aż kapusta będzie miękka. Do przesianej m±ki dodać żółtka, olej i tak± ilo¶ć ciepłej wody, by po wymieszaniu składników można było zagnie¶ć gładkie ciasto. Przykryć je ¶ciereczk± i odstawić na 25 min. Ugotowan± kapustę i grzyby dobrze os±czyć, po czym posiekać na stolnicy. Na rozgrzanym w rondlu oleju podsmażyć drobno posiekan± cebulę, dodać kapustę, grzyby, przyprawić do smaku pieprzem i - je¶li trzeba - sol±. Zestawić z ognia, energicznie wymieszać z surowym jajem i wystudzić. Ciasto rozwałkować na cienkie placki, wycinać z nich kr±żki. Na każdym położyć trochę zimnego farszu i starannie zlepić brzegi ciasta. Gotowe pierogi ugotować w posolonej wodzie, odcedzić.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |