Smażone udka

Aktualna ocena: 5.00 Oceniła 1 osoba
dodany przez: Tytanowy_Janusz
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Z drobiem
Ilość porcji:
5-6
Stopień trudności:
dość zaawansowane
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Smażone udka - kuchnia chińska

Potrzebne składniki

• udka kurczaka - 1 kg
• cebula - 1 szt.
• olej - 6 szkl.
• olej - 2 łyżka(i)
• białko - 2 szt.
• m±ka ziemniaczana - 1 szt.
• czosnek - 1
• olej sezamowy - 1 łyżka(i)
• sos sojowy - 2 łyżka(i)
• czysta wódka, winiak lub brandy - 1 łyżka(i)
• imbir - 1 łyżeczka(i)
• cukier - 2 łyżeczka(i)
• wywar - 1/2 szkl.
• ketchup - 2 łyżka(i)
• przyprawa chilli - 2 łyżeczka(i)
• sok i skórka zdarta z cytryny - 1/2 szt.
• m±ka ziemniaczana - 1/2 łyżeczka(i)
• sól - 1 szczypta(y)
• cukier - 2 łyżka(i)

Etapy przyrządzania

1
Usuwamy kostki z mięsa, płuczemy, osuszamy. Widelcem nakłuwamy w kilku miejscach z jednej i drugiej strony, dzielimy udka na dwa kawałki. Mięso mieszamy ze składnikami marynaty, wstawiamy do lodówki na kilka godzin, obracaj±c dwukrotnie. Os±czamy, marynatę i odstawiamy. Składniki sosu przyprawowego mieszamy, dodajemy marynatę, mieszamy, odstawiamy. Obran± cebulę przecinamy wzdłuż na pół, pokrajac w poprzek w 1/2 cm plasterki, rozdzielamy na pojedyncze listki. 6 szklanek oleju wlewamy do garnka, rozgrzewamy na dużym ogniu około 5 min. Tymczasem mięso zanurzamy w białkach, obtaczamy w m±ce, układamy jedn± warstw± na talerzu. Sprawdzamy temperaturę oleju. Kładziemy po kawałku kurczaka w gor±cy olej, smażymy na jasnozłoty kolor, łyżk± cedzakow± wybieramy usmażone kawałki, przekładamy na cedzak do os±czenia, wył±czamy gaz. Metalowym sitkiem zbieramy zanieczyszczenia z powierzchni oleju. Olej rozgrzewamy na dużym ogniu, sprawdzamy temperaturę wkładamy przesmażone udka, smażymy na ciemnozłoty kolor, przekładamy na cedzak, trzymamy w cieple. Cebulę wsypujemy na gor±cy olej, lekko mieszamy smażymy, aż będzie szklista. Olej z cebul± przelewamy do metalowego sitka opartego na garnku. Rondel podgrzewamy na dużym ogniu, wlewamy 2 łyżki oleju, wkładamy czosnek, mieszaj±c smażymy 10 sek. Mieszamy sos przyprawowy, wlewamy do czosnku, gotujemy aż zgęstnieje nie przerywaj±c mieszania. Zmniejszamy płomień, wlewamy łyżkę oleju sezamowego, mieszamy, wył±czamy gaz. Udka układamy w jedn± warstwę na głębokim półmisku, przybieramy smażon± cebul±, polewamy sosem. Smacznego!

Jak podawać?

Podawać natychmiast.

Uwagi

UWAGA: 1 kg udek kurczaka 1 ¶rednia cebula 6 szklanek oleju 2 łyżki oleju 2 lekko roztrzepane białka m±ka ziemniaczana 1 roztarty z±bek czosnku 1 łyżka oleju sezamowego (dowolnie) Marynata: 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka czystej wódki, winiaku lub brandy 1 łyżeczka bardzo drobno posiekanego ¶wieżego korzenia imbiru lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 2 łyżeczki cukru Sos przyprawowy: 1/2 szklanki wywaru l 2 łyżki keczupu 2 łyżeczki przyprawy chilli lub sosu sojowego sok i skórka starta z 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki m±ki ziemniaczanej sól do smaku 2 łyżki cukru Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: Tytanowy_Janusz
Tytanowy_Janusz
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (52)
Skype brak
Skype brak
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)