|
|||||||||
Smażone udkaKrótki opis potrawySmażone udka - kuchnia chińskaPotrzebne składniki udka kurczaka - 1 kg cebula - 1 szt. olej - 6 szkl. olej - 2 łyżka(i) białko - 2 szt. m±ka ziemniaczana - 1 szt. czosnek - 1 olej sezamowy - 1 łyżka(i) sos sojowy - 2 łyżka(i) czysta wódka, winiak lub brandy - 1 łyżka(i) imbir - 1 łyżeczka(i) cukier - 2 łyżeczka(i) wywar - 1/2 szkl. ketchup - 2 łyżka(i) przyprawa chilli - 2 łyżeczka(i) sok i skórka zdarta z cytryny - 1/2 szt. m±ka ziemniaczana - 1/2 łyżeczka(i) sól - 1 szczypta(y) cukier - 2 łyżka(i) Etapy przyrządzania1
Usuwamy kostki z mięsa, płuczemy, osuszamy. Widelcem nakłuwamy w kilku miejscach z jednej i drugiej strony, dzielimy udka na dwa kawałki. Mięso mieszamy ze składnikami marynaty, wstawiamy do lodówki na kilka godzin, obracaj±c dwukrotnie. Os±czamy, marynatę i odstawiamy. Składniki sosu przyprawowego mieszamy, dodajemy marynatę, mieszamy, odstawiamy. Obran± cebulę przecinamy wzdłuż na pół, pokrajac w poprzek w 1/2 cm plasterki, rozdzielamy na pojedyncze listki. 6 szklanek oleju wlewamy do garnka, rozgrzewamy na dużym ogniu około 5 min. Tymczasem mięso zanurzamy w białkach, obtaczamy w m±ce, układamy jedn± warstw± na talerzu. Sprawdzamy temperaturę oleju. Kładziemy po kawałku kurczaka w gor±cy olej, smażymy na jasnozłoty kolor, łyżk± cedzakow± wybieramy usmażone kawałki, przekładamy na cedzak do os±czenia, wył±czamy gaz. Metalowym sitkiem zbieramy zanieczyszczenia z powierzchni oleju. Olej rozgrzewamy na dużym ogniu, sprawdzamy temperaturę wkładamy przesmażone udka, smażymy na ciemnozłoty kolor, przekładamy na cedzak, trzymamy w cieple. Cebulę wsypujemy na gor±cy olej, lekko mieszamy smażymy, aż będzie szklista. Olej z cebul± przelewamy do metalowego sitka opartego na garnku. Rondel podgrzewamy na dużym ogniu, wlewamy 2 łyżki oleju, wkładamy czosnek, mieszaj±c smażymy 10 sek. Mieszamy sos przyprawowy, wlewamy do czosnku, gotujemy aż zgęstnieje nie przerywaj±c mieszania. Zmniejszamy płomień, wlewamy łyżkę oleju sezamowego, mieszamy, wył±czamy gaz. Udka układamy w jedn± warstwę na głębokim półmisku, przybieramy smażon± cebul±, polewamy sosem.
Smacznego!
Jak podawać?Podawać natychmiast.UwagiUWAGA: 1 kg udek kurczaka 1 ¶rednia cebula 6 szklanek oleju 2 łyżki oleju 2 lekko roztrzepane białka m±ka ziemniaczana 1 roztarty z±bek czosnku 1 łyżka oleju sezamowego (dowolnie) Marynata: 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka czystej wódki, winiaku lub brandy 1 łyżeczka bardzo drobno posiekanego ¶wieżego korzenia imbiru lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 2 łyżeczki cukru Sos przyprawowy: 1/2 szklanki wywaru l 2 łyżki keczupu 2 łyżeczki przyprawy chilli lub sosu sojowego sok i skórka starta z 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki m±ki ziemniaczanej sól do smaku 2 łyżki cukru Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |