Kaczka w sosie brunatnym

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Tytanowy_Janusz
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Z drobiem
Ilość porcji:
3-4
Stopień trudności:
średnio trudne
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Dla smakoszy kuchni Chińskiej.

Potrzebne składniki

• kaczka - 1/2 kg
• brunatny sos - 5 szkl.
• sól - 10 łyżka(i)

Etapy przyrządzania

1
Kaczkę rozmrażamy w lodówce. Usuwamy tłuszcz. Odcinamy skrzydełka i szyjkę. Płuczemy, osuszamy czystą ściereczką. Nacieramy solą (10 łyżek) z wierzchu i od wewnątrz, pozostawiamy na noc w lodówce. Dokładnie płuczemy. Duży garnek napełniony 5-6 litrami wody doprowadzamy do wrzenia, wkładamy ptaka, gotujemy aż pokażą się szumowiny. Wyjmujemy, starannie spłukujemy kaczkę zimną wodą. 5 szklanek sosu wlewamy do małej brytfanny, gotujemy, wkładamy kaczkę, doprowadzamy do wrzenia na dużym ogniu, przykrywamy, zmniejszamy płomień, dusimy na małym ogniu 1/2 - 1 ¾ godz. Obracamy 2 - 3 razy. Wyjmujemy, przestudzamy, kroimy w małe kawałki, podgrzewamy w sosie.

Jak podawać?

Podawac na gorąco z sosem i ryżem jako danie główne lub na zimno z kilkoma łyżkami sosu na przekąskę. Smacznego. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.

Dodaj komentarz



Aby dodać komentarz przepisz podane 2 słowa w pole poniżej.
Zarejestruj się, zalogowani użytkownicy nie muszą przepisywać kodu.
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: Tytanowy_Janusz
Tytanowy_Janusz
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (52)
Skype brak
Skype brak
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher