Keks tropikalny

Aktualna ocena: 5.00 Oceniły 2 osoby
dodany przez: meg47
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
średnio trudne
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Dla smakoszy keksów :)

Potrzebne składniki

• miękkie miasło - 19 dag
• cukier - 19,5 dag
• wybitych ze skorupki jaj - 19 dag
• proszek do pieczenia - ¼ łyżeczka(i)
• m±ka pszenna - 19 dag
• skórka otarta z ¼ cytryny
• kondensowane wi¶nie - 9,5 dag
• kondensowane skórki pomarańczy - 9,5 dag
• kondensowana cytryna - 9,5 dag
• rodzynki - 12 dag
• posiekane migdały - 3 dag
• rum - 1/3 szkl.

Etapy przyrządzania

1
Cukier, jajka, m±kę, proszek do pieczenia i skórkę cytrynow± - wymieszać. Dodać miękkie masło (powinno mieć konsystencję majonezu), zmiksować aż uzyskamy gładkie ciasto. Dolać rum i dodać kondensowane pomarańcze, wi¶nie, cytrynę, rodzynki i migdały, dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do foremki. Piec w temp. 200 stopni C przez 10 minut. Po tym czasie ciasto wyj±ć z piekarnika i ostrym, zwilżonym w wodzie nożem wykonać wzdłużne nacięcie. Obniżyć temperaturę piekarnika do temp. 160 stopni i piec ciasto jeszcze przez kolejne 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto można udekorować według własnych upodobań.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: meg47
meg47
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (143)
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)