Sandacz z piekarnika

Aktualna ocena: 0
dodany przez: anka-22
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dania z ryb
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

smacznego

Potrzebne składniki

• sandacz o wadze około 1 kilograma - 1 kg
• cytryna - 1 szt.
• oliwa z oliwek
• sól morska

Etapy przyrządzania

1
Rybę skrobiemy używając widelca. Tę czynność lepiej wykonać w miejscu w który nie będzie problemu ze sprzątaniem łusek które pryskają w około. Oskrobaną rybę patroszymy, z głowy usuwamy gałki oczne i luki skrzelowe. Rybę dokładnie myjemy i osuszamy. Na bokach ryby co 2,3 cm wykonujemy głębokie nacięcia. Tak przygotowaną rybę nacieramy solą i odkładamy na kilkanaście minut. Cytrynę sparzamy wrzątkiem, dokładnie myjemy, kroimy wraz ze skórką w pół plastry które umieszczamy w nacięciach na bokach ryby. Tuszkę układamy na odpowiednio dużym kawałku folii aluminiowej, obficie skrapiamy oliwą i dokładnie zawijamy folię. Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni C. Po 30 minutach folię rozwijamy co pozwoli na lekkie przyrumienienie ryby. Smacznego!
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher