Żubrowka

Aktualna ocena: 5.00 Oceniła 1 osoba
dodany przez: Michał Skawiński
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Alkohole
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

znana wodka tylko samorobka

Potrzebne składniki

• wodka - 1 l
• trawa zubrowa - 5-6 kawlkow
• cukier - 1 łyżeczka(i)

Etapy przyrządzania

1
1. Trawę żubrowa poci±ć na kawałki długo¶ci 3-4 cm, włożyć je do butelki z wódk±, odstawić do maceracji na 15-20 dni. 2. Po tym czasie nalew przelać do butelki, dodać rozpuszczony w 2 łyżkach wody cukier i wymieszać. Zakorkować butelkę i odstawić na 2-3 dni. 3. Gotow± wódkę przefiltrować i rozlać do butelek. Do każdej butelki można włożyć ĽdĽbło trawy żubrowej w ramach dekoracji. 4. Wódkę można sporz±dzić tez na zaprawie. W tym celu 10 g suszonej, pokrojonej trawy żubrowej zalewa się 170 ml wódki czystej ze spirytusu o mocy 50ż i maceruje 10 dni. Na litr żubrówki należy wzi±ć 15 ml zaprawy, 420 ml spirytusu o mocy 95ż, 5 g cukru i ok. 570 ml wody. - Trawa żubrowa (Herba Hierochloe) ro¶nie prawie wył±cznie w Polsce w Puszczy Białowieskiej. Zawiera ona aromatyczna substancje, tzw. kamaryle, która nadaje wódce niezrównany zapach i smak.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: Michał Ska
Michał Ska
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (192)
Skype brak
Skype brak
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)