szynka w cieście

Aktualna ocena: 0
dodany przez: anka-22
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Z wołowiną
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

smacznego

Potrzebne składniki

• maka - 1 kg
• drożdze - 10 g
• niewielka szynka

Etapy przyrządzania

1
Ładny kawałek szynki najpierw starannie myjemy, ścinamy skórę, nacieramy solą i pieprzem, okładamy listkami laurowymi, plastrami cebuli, dodajemy kilka owoców jałowca i zostawiamy na 24 godz, przekręcając szynkę od czasu do czasu Drożdże rozrabiamy z letnią woda i szklanką mąki – pozostawiamy na noc, rano dosypujemy resztę mąki i wyrabiamy ciasto rękami, aż poczujemy że jest aksamitne – powinno być dość ścisłe, tak jak na kluski, rozwałkowujemy nie za cienko, na 1 cm. Szynkę wyjmujemy z marynaty, osuszamy i oblepiamy ciastem bardzo szczelnie, aby nie było ani jednej szparki, wtedy szynka będzie soczysta. Pieczemy około 2 godz – najpierw w 200 stopniach, potem zmniejszamy ogień, żeby ciasto się nie spaliło. Ciasto zdejmujemy, gdy szynka wystygnie, ale można też podać na stół w cieście, przybranym zieleniną czy innymi wielkanocnymi atrybutami.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher