kurczak w cieście

Aktualna ocena: 0
dodany przez: anka-22
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Z drobiem
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

smacznego

Potrzebne składniki

• kurczak

Etapy przyrządzania

1
Udka i pałki kurczaka najpierw moczymy w mleku, po godzinie wyjmujemy, osuszamy, solimy i pieprzymy – można użyć do przyprawienia ziół, które lubimy, ja na przykład bardzo chętnie do każdego kurczaka dodaję curry. Robimy ciasto: 20 dkg mąki łączę z dwoma żółtkami, 2 łyżkami oleju, i dodaję wody, aby ciasto nie było za gęste, na koniec łączę z ubitą z białek pianą – ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany – można wsypać szczyptę curry, które nada ciastu ciekawy aromat i piękny złoty kolor. Rozgrzewamy w rondlu lub wysokiej patelni tyle tłuszczu, aby kurczak był w nim zanurzony przynajmniej do połowy – nazywa się to smażenie w głębokim tłuszczu. Przed obtoczeniem kawałków kurczaka w cieście obsypuje je mąką (aby ciasto w czasie smażenia nie spływało) i wkładamy na rozgrzany tłuszcz, smażymy na złoto z obydwu stron
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher