|
||||||||||
kurczak w cieścieKrótki opis potrawysmacznegoPotrzebne składniki kurczakEtapy przyrządzania1
Udka i pałki kurczaka najpierw moczymy w mleku,
po godzinie wyjmujemy, osuszamy, solimy i pieprzymy
– można użyć do przyprawienia ziół,
które lubimy, ja na przykład bardzo chętnie
do każdego kurczaka dodaję curry.
Robimy ciasto: 20 dkg mąki łączę z dwoma żółtkami,
2 łyżkami oleju, i dodaję wody,
aby ciasto nie było za gęste,
na koniec łączę z ubitą z białek pianą –
ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany
– można wsypać szczyptę curry,
które nada ciastu ciekawy aromat
i piękny złoty kolor.
Rozgrzewamy w rondlu lub wysokiej patelni
tyle tłuszczu, aby kurczak był w nim
zanurzony przynajmniej do połowy
– nazywa się to smażenie w głębokim tłuszczu.
Przed obtoczeniem kawałków kurczaka w cieście
obsypuje je mąką (aby ciasto w czasie smażenia nie spływało)
i wkładamy na rozgrzany tłuszcz,
smażymy na złoto z obydwu stron
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|