SCHAB PIECZONY Z ZIOŁAMI

Aktualna ocena: 5.00 Oceniły 3 osoby
dodany przez: Evika
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Z wieprzowin±
Czas przygotowania:
1 minuta
Ilość porcji:
5-6
Stopień trudności:
łatwe
Kaloryczność:
269 kCal
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

łatwa do wykonania, bardzo smaczne danie.

Potrzebne składniki

• schab - 1,25 kg
• szlotka - 3 szt.
• seler naciowy - 3 szt.
• oregano,tymianek, pieprz - po 2 łyżeczka(i)
• natka pietruszki - 2 łyżka(i)
• oliwa - 2 łyżka(i)
• sól

Przydatne akcesoria

taca żaroodporna.

Etapy przyrządzania

1
Mięso umyć, usun±ć włókna. Szalotki obrać i drobno posiekać. Natkę pietruszki i pędy selera umyć, osuszyć i drobno posiekać. Do natki i selera dodać oregano, tymianek, szalotki oraz pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Płat mięsa nas±czyć oliw±, obtoczyć w mieszaninie szalotki, ziół i przypraw. Odstawić na 10 minut. Mięso powinno przej¶ć dokładnie aromatem ziół. Następnie mięso ułożyć na ruszcie i włożyć do piekarnika nagrzanego do tem. 240 stopni C. Pod spód położyć tacę żaroodporn±. Piec przez 15 min. Potem obniżyć tem. do 180 stopni C i piec jeszcze przez 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika mięso osolić, owin±ć w dwie warstwy folii aluminiowej, nakryć ¶ciereczk± i odstawić na 10 minut.

Jak podawać?

Schab podać pokrojony w grube plastry z dodatkiem ziemniaków i surówki. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)