Cukinia w zalewie curry

Aktualna ocena: 5.00 Oceniła 1 osoba
dodany przez: mariwanna
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Sałatki i surówki
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Słodko-kwa¶na cukinia o lekkim posmaku curry, wspaniały dodatek do dań głównych.

Potrzebne składniki

• młode cukinie (zielone i żółte) - 8-10 szt.
• czerwona papryka - 1 szt.
• cebula - 1 szt.
• natka pietruszki - 1 szt.
•  woda - 1,5 l
• cukier - 1,5 szkl.
• ocet - 200 ml
• curry - 1 op.
• sól - 1 łyżka(i)
• czosnek - 2
• gorczyca - 1 łyżeczka(i)

Etapy przyrządzania

1
Cukinie pokroić w cienkie plastry, paprykę w krótkie paski. Wodę zagotować z cukrem, do gotuj±cej się wody dodać sól, pokrojony czosnek, curry i gorczycę, na koniec wlać ocet. Do słoika na dno kła¶ć li¶ć pietruszki, plaster cebuli i na przemian plastry cukinii zielone i żółte i paprykę. Cało¶ć zalać gor±c± zalew±. Zakręcić słoiki, pasteryzować 5-7 minut. (Wychodzi ok. 8 słoików po 400ml)
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (3)

Termin przydatno¶ci
Jak dlugo cukinia nadaje sie do spozycia?/
autor: Anonim dodany dnia 2010-08-03 21:24:43
pychota
pycha, korzystam z tego przepisu już od 3 lat;)
autor: Anonim dodany dnia 2011-09-19 20:21:03
cukinia
wlasnie robie ten przepis. anonim- stawiasz w spizarce na polce i sobie stoi. jest zapasteryzowana
autor: Anonim dodany dnia 2015-07-18 23:44:29
Dodaj komentarz wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)