|
||||||||||
Ciasto bananoweKrótki opis potrawyPyszny pomysl na wykorzystanie bananowPotrzebne składniki Ciasto: 25 dag maki 15 dag masla 15 dag cukru 1 cukier waniliowy 4 jajka 4 dojrzale banany 20 ml rumu 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 10 dag grubo posiekanej gorzkiej czekolady 4 dag orzechów laskowych masło i tarta bulka do formy Do przybrania: 10 dag gorzkiej czekolady 2 dag masla 2/3 szklanki sietanki kremowki 2 lyzki cukru pudru 1/2 banana do dekoracji Etapy przyrządzania1
Forme w ksztalcie wienca smarujemy maslem i posypujemy bulka tarta. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
2
Miekkie maslo ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta mase. Dodajemy po jednym zoltku. Banany rozgniatamy widelcem, mieszamy z rumem. Dodajemy do żółtek z cukrem wraz z czekolada, posiekanymi orzechami i wymieszana z proszkiem do pieczenia mąką.
3
Bialka lekko solimy i ubijamy na sztywna piane i dodajemy do ciasta. Ciasto nakladamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 1 godzine. Patyczkiem sprawdzamy czy jest upieczone. lekko studzimy i wyciagamy z formy.
4
Czekolade kroimy na kawalki, roztapiamy nad para. mieszamy z maslem i smarujemy na ciasto. Dekorujemy bita smietanka z cukrem i plasterkiem banana.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|