|
||||||||||
deser jabłkowo-waniliowyKrótki opis potrawysmaczne i słodkiePotrzebne składniki jabłka - 6 dużych szt. sok z cytryny - 1 szt. laska wanilii - 1 szt. cukier - 0,5 szkl. mleko - 1/2 l budyń waniliowy - 1(na 0,5l mleka) op. Etapy przyrządzania1
Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki,usunąć nasiona.Pokroić na większą kostkę i skropić sokiem z cytryny.laskę wanilii wydrążyć.2/3 szklanki wrzątku,jabłka laskę i i miąższ z wanilii dusić około 10 minut.Odjąć łyżkę cukru a resztę dodać do kompotu,który po ugotowaniu ostudzić i wyjąć laskę wanilii.Budyń utrzeć z 4 łyżkami mleka na jednolitą masę,dodać łyżkę cukru.Zagotować pozostałe mleko.Dodać rozrobiony budyń i zagotować jeszcze raz.2/3 kompotu rozlać do szklaneczek następnie dodać budyń i polać resztą kompotu.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|