Fasolka po bretońsku

Aktualna ocena: 5.00 Oceniła 1 osoba
dodany przez: ds
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dania główne
Czas przygotowania:
60 minut
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Przepisów na fasolkę po bretońsku jest kilka. Mój jest z dużą ilością mięska bo taką lubię najbardziej:)

Potrzebne składniki

• Fasolka - 2 szkl.
• Liście laurowe - 3 szt.
• Ziele angielskie - 5-7 ziarenek
• Kiełbasa (zwyczajna) - 15 dkg
• Boczek - 15 dkg
• Wieprzowina (łopatka) - 15 dkg
• Kość od schabu
• Przecier pomidorowy - 1/2 szkl.
• Majeranek - 1/2 łyżeczka(i)
• Sól, pieprz - do smaku

Przydatne akcesoria

Garnek, łyżka, nóż, deska do krojenia

Etapy przyrządzania

1
Namoczoną wcześniej fasolkę odcedzamy, zalewamy świeżą wodą, wrzucamy liście laurowe, ziele i gotujemy. Kość (najlepiej gdyby było na niej troszkę mięsa) również gotujemy.
2
Kiełbasę, boczek i wieprzowinę kroimy w kostkę (mniej więcej tak jak widać na załączonym obrazku). Kiedy kość się obgotuje, wyciągamy z wywaru i obieramy z mięsa. Wywar: 2 szklanki wlewamy do garnka z fasolą. Wszystkie składniki wrzucamy do fasolki i dalej gotujemy.
3
Pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy, majeranek, sól i pieprz. Zagęszczamy (jeśli to konieczne) 2 łyżkami mąki rozmieszanej z wodą.

Jak podawać?

Z chlebkiem

Uwagi

Fasolkę namoczyć dzień wcześniej, wówczas na przygotowania dania wystarczy godzina. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher