Barszcz czerwony

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Lucy
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Wigilia
• Zupy
Czas przygotowania:
3 godziny
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
średnio trudne
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Podstawa wigilijnej kolacji i nie tylko

Potrzebne składniki

• buraki - 1 kg
• włoszczyzna - 1 szt.
• barszcz kiszony - 0,5 l
• ziele angielskie - 5 szt.
• liść laurowy - 5 szt.
• ziarna pieprzu czarnego - 10 szt.
• tymianek suszony - 1 szczypta(y)
• rozmaryn suszony - 1 szczypta(y)
• jałowiec - 3 szt.
• cukier - 0,5 łyżeczka(i)
• sól

Etapy przyrządzania

1
Buraki pokroić w cienkie plastry
2
Dodać część przypraw: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, tymianek, rozmaryn, jałowiec. Zalać wodą i odstawić na 2-3 godziny. Mieszać od czasu do czasu.
3
Ugotuj włoszczyznę w oddzielnym garnku
4
Zakwasić roztwór kiszonym barszczem, dodać sól, cukier i powoli doprowadzić do wrzenia.
5
Uzupełnić roztwór buraczany wywarem z włoszczyzny. Można też dodać wywar z mięsa lub grzybów (szczególnie polecam wywar z szynki, baleronu itp.) w zależności od upodobań
6
Ewentualnie doprawić według życzeń. Gotować nie dłużej niż 15 minut

Jak podawać?

Najlepiej z domowymi uszkami

Uwagi

Nie ma się co przerażać czasem przygotowania, większość czasu barszczyk sobie stoi i się przegryza bez naszego udziału Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: Lucy
Lucy
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (4)
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2018 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher