Sernik domowy z morelami.

Aktualna ocena: 0
dodany przez: gosik1212
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
Czas przygotowania:
1 godzina
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
łatwe
Koszt:
30 PLN
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Sernik bardzo smakuje...

Potrzebne składniki

• jajka - 6 szt.
• twarog - 1 kg
• miękkie masło - 50 g
• cukier puder - 300 g
• kasza manna - 70 g
• cukier waniliowy - 1-1,5 łyżeczka(i)
• maka ziemniaczana - 1 łyżka(i)
• olej waniliowy - 20 kropli
• suszone morele - 20-25 szt.

Przydatne akcesoria

według własnego uznania

Etapy przyrządzania

1
Najlepiej na samym początku przygotowujemy sobie wszystkie składniki. Cukier puder przesiewamy do miski (najlepiej wysokiej) przez sitko, dzięki temu mieszając masę na sernik nie będą robiły się grudki. Oddzielamy żółtka od białek - te drugie najlepiej wlewamy do wyższego naczynia ponieważ później będziemy ubijać z nich pianę. Twaróg mielimy i ewentualnie przecieramy przez sitko. Dodajemy również ok 60 ml gęstej śmietany, żeby masa zrobiła się gładka. Wykorzystujemy już gotowy twaróg sernikowy, którego nie trzeba mielić. Morele zalewamy na 2-3 minuty wrzątkiem. Po odcedzeniu kroimy na drobne kawałki. Do miski z cukrem pudrem wkładamy masło (najlepiej podzielone na kilka małych części), dodajemy żółtka, kaszę manną, cukier waniliowy, mąkę, olejek i wszystko miksujem na gładką masę. Następnie dodajemy twaróg i znów miksujemy na niskich obrotach, aż otrzymamy jednolite ciasto. Ubijamy z białek gęstą pianę (jeżeli dodamy szczyptę soli piana lepiej się ubije) i stopniowo dodajemy do przygotowanej masy mieszając powoli łyżką. Morele dodajemy już teraz lub gdy ciasto będzie już w formie do pieczenia. Gotową masę wlewamy do formy wyłożonej pergaminem lub posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180C jednak używając termoobiegu w piekarniku elektrycznym wystarczy temperatura 160-170C. Uwagi: Sernik możemy polać m.in. roztopioną białą czekoladą lub posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Jak podawać?

na blasze

Uwagi

Sernik możemy polać m.in. roztopioną białą czekoladą lub posypać cukrem pudrem. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher