Faworki

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Michał Ska
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Desery
Czas przygotowania:
1 godzina
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
łatwe
Koszt:
20 PLN
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Bardzo dobry przepis!! Nie tylko pod względem smakowym ale bardzo dobrze obrazowo pokazany sposób wykonania, żeby wszyscy tak pokazywali przepisy o wiele więcej kobiet brało by się za gotowanie szczególnie początkujące żony )

Potrzebne składniki

• żołtka - 3 szt.
• śmietana - 1/2 szkl.
• spirytus - 25 ml
• maka tortowa - 400 g
• smalec - 3-4 kostka(i)
• cukier puder - 50 g
• cukier waniliowy - 1.5-2 łyżka(i)

Przydatne akcesoria

4 miski 1 talerz i mieszadło, wałekc. garnek misa

Etapy przyrządzania

1
W misce mieszamy żółtka ze śmietaną, dodajemy spirytus i mieszamy do uzyskania jednolitego płynu. Do szerokiej miski (lub prosto na stolnicę) przesiewamy mąkę, robimy w niej dołek, do którego wlewamy przygotowany wcześniej płyn i zagniatamy ciasto (kilka razy tłuczemy je wałkiem), jeżeli jest za suche możemy dodać odrobinę śmietany. Ciasto powinno być dosyć miękkie. Na stolnicy posypanej niewielką ilością mąki rozwałkowujemy ciasto (najlepiej podzielić je wcześniej na kilka porcji np. 4) na bardzo cienki placek. Ostrym nożem wycinamy prostokąty o wymiarach ok. 4x8 cm, a na ich środku robimy nacięcie na ok. 1/3 długości. Następnie przez zrobioną dziurkę przekładamy jeden z końców faworka i delikatnie go rozciągamy. Zanim zaczniemy smażyć najepiej przygotować już cukier do posypywania faworków tzn. cukier puder przesiewamy przez sitko i mieszamy z cukrem waniliowym. W wysokim garnku rozpuszczamy smalec (najlepiej zostawić np. 1 kostkę i dodać ją do roztopionego tłuszczu w połowie smażenia). Do nagrzanego tłuszczu (najlepiej wrzucić odrobinę ciasta i sprawdzić czy smalec jest już odpowiednio rozgrzany) wkładamy po kilka faworków, które smażymy, aż z obu stron uzyskają rumiany kolor ( należy je odwracać!). Usmażonego faworka odkładamy na papierowy ręcznik do odsączenia tłuszczu (na ok. 1-2 minut), a następnie przekładamy na talerz i posypujemy cukrem (przez sitko). Na posypane faworki układamy nową warstwę i znów posypujemy cukrem itd. Smacznego!

Jak podawać?

na talerzu

Uwagi

Z tej ilości składników wychodzi ok. 130 faworków o wymiarach 4x8cm. Zamiast spirytusu można użyć koniaku. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: Michał Ska
Michał Ska
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (192)
Skype brak
Skype brak
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher