Mazurek biszkoptowy z suszonymi śliwkami.

Aktualna ocena: 0
dodany przez: gosik1212
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
Czas przygotowania:
60 minut
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Mocno aromatyczny. Szybko znika z talerzy!

Potrzebne składniki

• jajka - 5 szt.
• cukier - 8 łyżka(i)
• mąka przenna - poł szkl.
• mąka ziemniaczana - 1 łyżka(i)
• margaryna - 1 łyżka(i)
• suszone śliwki - 1 szkl.
• tłuszcz i tarta bułka do formy
• białko - 1 szt.
• cukier puder - 5 łyżka(i)
• sok z cytryny - 1 łyżeczka(i)

Przydatne akcesoria

Miska wielka łyża, blacha

Etapy przyrządzania

1
sposób przygotowania Śliwki zalewam wodą, moczę kilka godzin, osączam, drobno kroję i oprószam mąką. Żółtka ucieram z cukrem. Z białek ubijam pianę, dodając pod koniec ubijania 1 łyżkę cukru. Do utartych żółtek dodaję na zmianę pianę i przesianą mąkę, delikatnie mieszam. Na końcu wlewam stopioną margarynę i wsypuję śliwki. Ciasto mieszam i wykładam do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Piekę na złoty kolor w umiarkowanie gorącym piekarniku. Gorące ciasto lukruję białkiem dokładnie roztartym z cukrem pudrem.

Jak podawać?

podawać na jakims duzym, talerzu Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher