|
||||||||||
Mazurek biszkoptowy z suszonymi śliwkami.Krótki opis potrawyMocno aromatyczny. Szybko znika z talerzy!Potrzebne składniki jajka - 5 szt. cukier - 8 łyżka(i) mąka przenna - poł szkl. mąka ziemniaczana - 1 łyżka(i) margaryna - 1 łyżka(i) suszone śliwki - 1 szkl. tłuszcz i tarta bułka do formy białko - 1 szt. cukier puder - 5 łyżka(i) sok z cytryny - 1 łyżeczka(i) Przydatne akcesoriaMiska wielka łyża, blachaEtapy przyrządzania1
sposób przygotowania
Śliwki zalewam wodą, moczę kilka godzin, osączam, drobno kroję i oprószam mąką.
Żółtka ucieram z cukrem. Z białek ubijam pianę, dodając pod koniec ubijania 1 łyżkę cukru.
Do utartych żółtek dodaję na zmianę pianę i przesianą mąkę, delikatnie mieszam. Na końcu wlewam stopioną margarynę i wsypuję śliwki.
Ciasto mieszam i wykładam do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką.
Piekę na złoty kolor w umiarkowanie gorącym piekarniku.
Gorące ciasto lukruję białkiem dokładnie roztartym z cukrem pudrem.
Jak podawać?podawać na jakims duzym, talerzu Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|