Zabajone (wersja uproszczona;)

Aktualna ocena: 0
dodany przez: gosik1212
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Desery
Czas przygotowania:
20 minut
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
średnio trudne
Kaloryczność:
142 kCal
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Smacznego

Potrzebne składniki

•  cukier - 6 łyżka(i)
• żołtka - 6
• wino marsala - niepełna szkl.

Przydatne akcesoria

salaterka i miska

Etapy przyrządzania

1
sposob przyrzadzenia: Żółtka przekładamy do metalowej miski i trzepaczką lub mikserem (na niskich obrotach) ubijamy z cukrem na gęstą puszystą masę. Miskę ustawiamy na garnku z wrzącą (tylko lekko parującą) wodą. Powoli wlewamy wino do masy jajecznej cały czas energicznie ubijamy. Zdejmujemy miskę z ognia gdy rozrzedzona piana będzie znów puszysta i gęsta. Całość ubijamy jeszcze kilka minut. Podajemy na gorąco, na zimno lub jako sos do lodów, galaretek czy owoców. Można: wino marsala zastępujemy maderą, porto, sherry lub (co może być ryzykowne) białym winem stołowym z dodatkiem kieliszka brandy lub czystej wódki. Niestety smak tego wspaniałego włoskiego deseru uzależniony jest od jakości użytego wina. Smacznego!

Jak podawać?

W salaterkach można ozdobić owocami i bitą smietaną. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher